Home / Publicaties / Actualiteiten / Archief / Actualiteiten 2016 / Vernissage van “Het Keienpad”, een collectief kunstwerk in een sociale woonwijk
Home / Publicaties / Actualiteiten / Archief / Actualiteiten 2016 / Vernissage van “Het Keienpad”, een collectief kunstwerk in een sociale woonwijk

Vernissage van “Het Keienpad”, een collectief kunstwerk in een sociale woonwijk

Perscommunique
 

11 oktober 2016

14u30

 

Adres:

En Bord de Soignes, Louis Ernottestraat,

1170 Watermaal-Bosvoorde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie:

 

Sara Van den Eynde, Attaché Communicatie bij de BGHM

Tel.: 02/600.10.72

svandeneynde@bghm.irisnet.be

 

 

 

Op dinsdag 11 oktober 2016 vindt de vernissage plaats van “Het Keienpad”, een origineel project van openbare kunst dat werd gerealiseerd op het terrein van de sociale huisvestingsmaatschappij “En Bord de Soignes”. Een sleutelelement in dit project was de betrokkenheid van de huurders van sociale woningen en hun buren in de totstandkoming van het kunstwerk.

 

cailloux

 

Het Keienpad werd gerealiseerd door de kunstenares Pascaline Wollast in het kader van het programma “101e%” van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM). Het volledige traject liep over een periode van één jaar en werd doorspekt met tal van lokale workshops en kunst- en milieu-gerelateerde animaties.

 

In samenwerking met het buurthuis Dries, de bibliotheek en de ludotheek organiseerde Wollast tientallen workshops voor (voornamelijk) kinderen uit de buurt. Zij konden hun creativiteit de vrije loop laten via verschillende methodes: etsen, tekenen, schilderen, boetseren, boekbinden, schrijven, enz.

 

Andere activiteiten waren gebaseerd op hoe de bewoners zich voelen in hun wijk en hoe ze zich erin verplaatsen. De link tussen kunst en milieu vormde een belangrijke leidraad doorheen het project. 

 

Via al deze workshops en activiteiten hebben de bewoners de artiest begeleid in de totstandbrenging van het kunstwerk. Het project mondde uit in negen eenvoudige en abstracte steensculpturen, die hun plaats gekregen hebben in de groene zones van de wijk en hun weg banen tussen de appartementsblokken.

 

De heer Yves LEMMENS, Directeur-generaal van de BGHM, is enthousiast over het resultaat: “Deze sculpturen zijn meer dan aantrekkelijk straatmeubilair: ze vormen een geheel van bakens met een natuurlijk en raadselachtig uiterlijk, die aanzetten tot collectieve speelsheid en verbeelding.”

 

Volgens Minister Céline FREMAULT, Als Minister van Huisvesting, Leefmilieu en Levenskwaliteit ben ik niet alleen begaan met het welzijn van de huurders in hun woning, maar ook met de kwaliteit van hun leefomgeving. Dat kan door te zorgen voor voldoende groene ruimte, speelpleinen voor de allerkleinsten en ook voor kunstwerken zoals het Keienpad van de hand van kunstenares Pascaline Wollast. Het werk vloeit voort uit een participatieverloop waaraan buurtbewoners van alle leeftijden hebben deelgenomen om hun omgeving te verfraaien.

 

Verder zal de vernissage ook bijgewoond worden door mevrouw Brigitte DE PAUW, Voorzitter van de BGHM, de heer Fabrice CUMPS, Ondervoorzitter en Afgevaardigd bestuurder van de BGHM, de heer Georges DALLEMAGNE, Voorzitter van “En bord de Soignes” en de heer Benoît Thielemans, Schepen van huisvesting van Watermaal-Bosvoorde.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onderstaande links:

Uitnodiging

Het Keienpad

 

 

Document acties